[ID 58] THE IMPORTANCE OF THE INSPECTION SERVICE IN THE FIELD OF PUBLIC HEALTH
Iara Camargo de Carvalho, Francielle Aparecida de Sousa
Keywords:
foods, animal, administrative spheres, sanitary hygieneAbstract
INTRODUCTION: The demand for food safety standards has been growing, due to the progress in the commercialization of foods of animal origin and industrialized, worldwide. In order to maintain a safe consumption of food, it is necessary that there is continuous support for the products from the beginning of their production chain to the final product. The veterinarian is responsible for all the guidelines of this process, who is committed to solving what is suitable for marketing and prohibiting what is inappropriate, offering safe food to the population.
OBJECTIVE: The aim is to highlight the importance of trained professionals in the field of public health, in order to preserve the health of citizens and national herds.
METHODS: Systematic literature review, gathering information regarding the main factors that affect public health.
RESULTS: Food safety is an important issue, being a requirement of society. It is a pertinent topic for the veterinary professional that, in addition to being a duty only for that professional, it is also necessary to demonstrate the skills so that they can fulfill their obligations and make a difference in this very important field of action. Sanitary inspection is essential, since food-borne diseases are very common, and this is a worrying factor for the consumer market.
CONCLUSION: The veterinarian is indispensable in inspection services, protecting both animal and human health, in addition to maintaining a good advance of the population in terms of nutrition and health.
References
COSTA, E. A. M. Vigilância Sanitária em Serviços de Saúde: os desafios da prática. Revista VISA em debate, Salvador - Bahia, v. 2, n. 2, p. 27-33, março. 2014.
COSTA, S.M.F.; SANTOS, J.C.; STARIKOFF, K.R.; FERNANDEZ, F.J.R. Implementação de um Aplicativo Baseado em Ontologias para Auxiliar Especialistas na Solicitação de Análises Zoosanitárias. XIV Safety, Health and Environment World Congress. 2015.
BEUX, J.; PRIMON, V.; BUSATO, M. A. Condições higiênicos sanitárias em local de produção e distribuição de alimentos em escolas públicas sob a ótica da produção mais limpa. Revista da UNIFEBE, Chapecó, v.1, n.11, jan/jul. 2013.
BURGER, K.P. O ensino de saúde pública veterinária nos cursos de graduação em medicina veterinária do estado de São Paulo. 2010. 148 p. Tese (Doutorado em Medicina Veterinária Preventiva) - Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, UNESP, Jaboticabal.
CFMV. Saúde Única. 2018. Disponível em: <https://www.cfmv.gov.br/saude-unica/comunicacao/2018/10/09/>. Publicado em 09 de outubro de 2018.
CRMV-PR. O papel e a importância do médico veterinário na saúde pública. Disponível em:<https://www.crmv-pr.org.br/artigosView/91_O-papel-e-a-importancia-do-Medico-Veterinario-na-Saude-Publica.html>. Publicado em 2011.
ESPINDOLA, E. A. et al. Curso Profissionalizante de Apicultura: Cuidados com manuseio e fabricação. Florianópolis: EPAGRI, 2016.
FREITAS, Carla de. Centenário do Serviço de Inspeção Federal – SIF. 2016. Disponível em: <https://ruralpecuaria.com.br/noticia/centenario-do-servico-de-inspecao-federal-sif.html>. Publicado em 31 de janeiro de 2016.
FÓRMULA JR. Selos de inspeção SIF, SIM e SIE: como escolher? Disponível em: <https://www.formulajr.com.br/selos-de-inspecao-sif-sim-e-sie-como-escolher/. Publicado em 6 de junho de 2018.
FORSYTHE, S. J. Infecções e intoxicações de origem alimentar. In: ______. Microbiologia da segurança dos alimentos. 2. ed. Porto Alegre: Artmed, 2013.
GOMIDE, L. A. DE. M.; RAMOS, E. M.; FONTES, P. R. Tecnologia de abate e tipificação de carcaças. Viçosa: UFV, 2006
GOMIDE, L. A. M; RAMOS, E. M.; FONTES, P. R. Ciência e qualidade da carne: fundamentos. Viçosa: Ed. UFV, 2014.
J MANAG PRIM HEALTH CARE. Associação da depressão com doenças clínicas prevalentes na terceira idade: o papel da assistência de enfermagem. 2014. Disponível em:<https://www.jmphc.com.br%2Fjmphc%2Farticle%2Fdownload%2F220%2F224%2F&usg>. Acesso em: Abr. de 2020.
LEITE, H. J. D.; NAVARRO, M. V. T. Risco potencial: um conceito de risco operativo para vigilância sanitária. In: COSTA, E. A. (Org.). Vigilância Sanitária: temas para debate. Salvador: EDUFBA, 2009. p. 61-82.
LUCCHESE, G. Globalização e regulação sanitária: os rumos da vigilância sanitária no
Brasil. Brasília: Ed. Anvisa, 2008.
MAPA 1952. Decreto nº. 30691. 1952. 381 f. Regulamento de Inspeção Industrial e Sanitária de Produtos de Origem Animal–Departamento de Inspeção de Produtos de Origem Animal, Secretaria de Defesa Agropecuária, Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, Brasília, 2016.
PEREIRA, G. D.; MOURA, L. A. de. Conflitos de competências entre os Ministérios da
Saúde e da Agricultura na fiscalização de produtos alimentícios no Brasil. Revista Tempus Actas de Saúde Coletiva, Brasília, v. 7, n. 1, p. 197-210, abril/2013.
PFUETZENREITER, M.R.; ZYLBERSZTAJN, A.; AVILA-PIRES, F.D. Evolução histórica da medicina veterinária preventiva e saúde pública. Ciência Rural, Santa Maria, v.34, n.5, p.1661-1668, 2004.
REVISTA VETERINÁRIA. Atuação do médico veterinário na inspeção de alimentos de origem animal. 24 de maio de 2019. Disponível em: <https://www.revistaveterinaria.com.br/>. Acesso em Abr. de 2020.
SOUZA, P.C.A. A inserção do médico veterinário na área de saúde. Revista do CFMV, Ano 16, n. 49, p. 5-7, 2010.
TIVERON, D. V. Inspeção pós-morte de bovinos: Ocorrência de alterações sanitárias no abate e respectivo impacto em relação ao mercado globalizado. Dissertação (mestrado) -Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, 2014.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Revista Vitae Educação, Saúde & Meio Ambiente
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Todos os direitos autorais dos artigos publicados pertencem à Revista Vitae - Educação, Saúde & Meio Ambiente do UNICERP.
Os trabalho são originais e não estão disponíveis em outras publicações, quer seja no formato impresso ou no eletrônico.
A Revista se reserva o direito de efetuar nos originais alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical com vistas a manter o padrão culto da língua, respeitando, contudo, o estilo dos autores e que os originais não serão devolvidos aos autores.
Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).