[ID 132] INFLUENCE OF GASTRONOMY ON THE FOOD OF CHILDREN IN THE MUNICIPALITY OF PATROCÍNIO, MINAS GERAIS, BRAZIL

Authors

  • Gabriella Gonçalves de Melo Centro Universitário do Cerrado de Patrocínio - UNICERP
  • Andressa Gabrielle Mendes Ferreira Centro Universitário do Cerrado de Patrocínio - UNICERP
  • Andreia Cristina Lourenço Centro Universitário do Cerrado de Patrocínio - UNICERP

Keywords:

Child nutrition, Gastronomy, Healthy eating

Abstract

INTRODUCTION: It is difficult to make children accept a varied diet, increase their preferences and acquire more adequate eating habits. Being repeatedly exposed to a food is the main fator that determines its acceptance, the child is interested in the appearance, color, odor and texture od food anda t this stage it is importante to offer diferente foods.

OBJECTIVE: To evaluate the influence og gastronomy on the acceptance pd fruits and vegetables in children from a school in the city of Patrocínio-MG.

METHODS: This is a cross- sectional, descriptive and quantitative study that evaluated the influence of gastronomy on the acceptance of fruits and vegetables, whit children in Patrocínio-MG who agreed to participate and were authorized by their parentes or guardians. The study was carried out from september to october 2021, through questionnaires, fruit and vegetable tasting and acceptance using the hedonic scale.

RESULTS: Pineapple and broccoli were the most popular foods among those evaluated, it was noted that a large number of children do not have the habit of consuming fruits and vegetables. According to the hedonic scale, both dishes were well accepted by the children, with the fruits being better accepted by those evaluated and the vegetables with a significant difference after the gastronomy.

CONCLUSION: It is possible to recognize that gastronomy can improve acceptance, especially in the consumption of vegetables where there was a significant difference, however further studies are needed to obtain more concise results.

References

BERTUOL, C. D; NAVARRO, A. C. Consumo alimentar e prevalência de sobrepeso/obesidade em pré-escolares de uma escola infantil pública. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento, [S.I], v. 9, n. 52, p. 127-134, 2015.

CAIN, J. P. et al. Oficinas de culinária melhoram a aceitabilidade de alimentos entre crianças de idade escolar. Research, Society and Development, v. 9, n. 4, e20942952, 2020.

FREIRE. Gastronomia lúdica voltada à alimentação infantil. São Paulo, 2007. 70f. Universidade Anhembi Morumbi.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA ESTATÍSTICA. POF 2008/09 mostra

desigualdades e transformações no orçamento das famílias brasileiras.

KACHINSKI, S. R. S.; SANTOS, L. Aceitabilidade sobre consumo de frutas e verduras com e sem o método incentivador nas séries iniciais do ensino fundamental na cidade de Carambeí-PR. Revista Nutrir, 2018.

LANDIM, L. A. S. R. et al. Avaliação nutricional, consumo alimentar e frequência de ultraprocessados em escolares de rede pública. Revista Eletrônica Acervo Saúde, v. 12, n. 5, 2020.

LEAL, G. V. S. et al. Consumo alimentar e padrão de refeições de adolescentes. Revista Brasileira de Epidemiologia, São Paulo, v. 13, n. 3, p. 457-467, 2010.

LEAL, et al. Qualidade da dieta de pré-escolares de 2 a 5 anos residentes na área urbana da cidade de Pelotas, RS. Revista Paulista de Pediatria, Pelotas (SC), v. 33, n. 3, 2015.

POELMAN, A. A. M.; DELAHUNTY, C. M.; GRAAF, C. Vegetables and ot her core food groups: A comparison of key flavor and texture properties. Food Quality and Preference, v. 56, n. 1, p. 1-7, 2017.

SANTOS, S. V. et al. Emprego da gastronomia como ferramenta para promover a aceitação de verduras por crianças com excesso de peso. Journal of Management and Primary Health Care, v. 7, n. 1, p. 142, 2016.

SANTOS, V. S; GOTIJO, C. M. F; ALMEIDA, E. M. F. Efeito da gastronomia na aceitabilidade de dietas hospitalares. Revista Nutrição e Clínica, [S.I], v. 37, n. 3, p. 17-22, 2017.

SANTOS, V. S.; et al. Uso de técnicas gastronômicas: uma estratégia para melhorar a aceitabilidade da alimentação de pré escolares do interior de Minas Gerais. J. Health Biol. Sci., v. 5, n. 3, p. 228-233, 2017.

SAVAGE, J.S; FISHER, J. O; BIRCH, L. L. Influência dos pais no comportamento alimentar: da concepção à adolescência. J. Law Med. Ethics, v. 35, n. 1, p. 22-34, 2007.

SILVA, D. J. S.; FERRAZ, J. R. S.; SAMPAIO, L. V. A. Educação nutricional para promoção da alimentação saudável na infância: um relato de experiência. ReonFacema, v. 3, n. 3, p. 659-663, jul./set., 2017.

Published

2023-03-10

How to Cite

Gonçalves de Melo, G., Mendes Ferreira, A. G., & Lourenço, A. C. (2023). [ID 132] INFLUENCE OF GASTRONOMY ON THE FOOD OF CHILDREN IN THE MUNICIPALITY OF PATROCÍNIO, MINAS GERAIS, BRAZIL. Revista Vitae Educação, Saúde & Meio Ambiente, 1(12), 614–624. Retrieved from https://revistas.unicerp.edu.br/index.php/vitae/article/view/2525-2771-v1n12-2

Issue

Section

Artigos