[ID 119] EVALUATION OF WEIGHT GAIN IN PREMATURE BABIES RELATED TO THE TYPE OF MILK
Gabriella Gonçalves de Melo, Andreia Cristina Lourenço, Rafaela Cristina Silva
Keywords:
Breast milk, Food, Newborns, NutritionAbstract
INTRODUCTION: Food and nutrition are fundamental aspects for the preservation of life, essentially when it comes to maintaining the life of a premature, born before completing 37 weeks. In the context of neonatal units, several benefits are observed in relation to breastfeeding in premature infants, however, there is great complexity in the process of establishing and maintaining breastfeeding.
OBJECTIVE: Evaluate the weight gain of preterm newborns related to the type of milk.
METHODS: This is a descriptive, comparative, transversal and quantitative study, with 28 premature babies of both sexes, through the analysis of medical records, twice a week, collecting weight, type of milk offered and route of administration.
RESULTS: Mean gestational age was 33 weeks (27 - 37), 10.8% (n = 3) received breast milk, 75.0% (n = 21) industrialized formula, 7.1% (n = 2) milk maternal formula + industrialized formula and 7.1% (n = 2) were fasting. When evaluating the comparison of weight gain in relation to the type of milk, it was observed that there was a significant difference (p<0.05) in the average weight gain, being greater in premature babies who received breast milk than in those with industrialized formula.
CONCLUSION: The study shows that breast milk had a better result in relation to the average weight gain of the premature baby, which demonstrates that breast milk does have benefits in the development of the premature infant.
References
ALMEIDA, I. S. et al. Amamentação para mães primíparas: perspectivas e intencionalidades do enfermeiro ao orientar. Cogitare Enfermagem, 2010.
AZEVEDO, M.; CUNHA, M. L. C. Fatores associados ao aleitamento materno exclusivo e prematuros no primeiro mês após a alta hospitalar. Revista HCPA, 2013.
DAMASCENO, J. R. Nutrição em recém-nascidos prematuros e de baixo peso: uma revisão integrativa. Revista Sociedade Brasileira de Enfermeiros Pediatras, v. 14, n. 1, p. 40-46, jul., 2014.
GOMES, A. L. M. et al. Aleitamento materno de prematuros em hospital amigo da criança: da alta hospitalar ao domicílio. Revista Rene, v. 18, n. 6, p. 810-817, nov./dez., 2017.
MARTINS, E. C.; KREBS, V. L. Effects of the use of fortified raw maternal milk on very low birth weight infants. Jornal de Pediatria, Rio de Janeiro, v. 85, n. 2, p. 157-162, 2009.
OMS. United Nations Children’s Fund; World Health Organization (WHO). Statistics [Internet]. 2010. Disponível em: <http://www.unicef.org/infobycountry/
br azil_statistics.html>. Acesso em: 24 de set. 2021.
SILVA, R. K. C. et al. O ganho de peso em prematuros relacionados ao tipo de leite. Revista Eletrônica de Enfermagem, v. 16, n. 3, p. 535-541, jul./set., 2014.
TAMEZ, R. N.; SILVA, M. J. P. Aleitamento materno. In: Enfermagem na UTI neonatal: assistência ao recém-nascido de alto risco. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, p. 179-91, 2009.
VIEIRA, G. O. et. al. Factors predicting early discontinuation of exclusive breastfeeding in the first month of life. Jornal de Pediatria, Rio de Janeiro, v. 86, n. 5, p. 441-444, 2010.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Revista Vitae Educação, Saúde & Meio Ambiente
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Todos os direitos autorais dos artigos publicados pertencem à Revista Vitae - Educação, Saúde & Meio Ambiente do UNICERP.
Os trabalho são originais e não estão disponíveis em outras publicações, quer seja no formato impresso ou no eletrônico.
A Revista se reserva o direito de efetuar nos originais alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical com vistas a manter o padrão culto da língua, respeitando, contudo, o estilo dos autores e que os originais não serão devolvidos aos autores.
Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).