[ID 33] MODEL OF LOW COST COFFE YARD

Authors

  • João Batista Ferreira Centro Universitário do Cerrado Patrocínio - UNICERP https://orcid.org/0000-0002-9264-3112
  • Thais Stefanni Ferreira Fundação Getúlio Vargas - FGV
  • Monalisa Stefanni Ferreira Instituto de Pós-Graduação e Graduação - IPOG
  • Alex de Freitas Rabelo Centro Universitário do Cerrado Patrocínio - UNICERP

Keywords:

coffee, shadow screen, yard

Abstract

INTRODUCTION: Investments in structure for drying coffee are necessary, with the majority of small and medium-sized coffee producers carrying out the coffee drying process in yard.

OBJECTIVE: This article aims to propose a low-cost coffee yard model that does not negatively affect the quality of the coffee.

METHODS: The pilot project was developed in a small property of 20 hectares, being 10 hectares of coffee, located in Patrocínio/MG, in the Cerrado Mineiro, where the necessary material for the development of the research was obtained. The coffee yard used for the experiment, already compacted, measuring 75 meters long by 12 meters wide, 900 square meters.

RESULTS: Based on the results presented in the experiment, we can highlight the feasibility of using the shade screen for drying coffee, being of low cost compared to other types of terraces used, also showing the capacity of drying the coffee without harming the quality of the coffee.

CONCLUSION: The use of shade screens proved to be resistant during handling, with a tractor among other equipment, in the processes of turning and piling up the coffee, as well as having much more affordable costs compared to other types of terraces.

Author Biographies

João Batista Ferreira, Centro Universitário do Cerrado Patrocínio - UNICERP

Doutorando em Administração (UFLA/MG). Mestre em Gestão Organizacional (UFG/GO). Docente do Unicerp.

Thais Stefanni Ferreira, Fundação Getúlio Vargas - FGV

Graduada em Administração (UNICERP); MBA em Finanças Controladoria e Auditoria (FGV).

Monalisa Stefanni Ferreira, Instituto de Pós-Graduação e Graduação - IPOG

Graduada em Ciências Contábeis (UNICERP). Especialização em Contabilidade, Auditoria e Gestão Tributária (IPOG).

Alex de Freitas Rabelo, Centro Universitário do Cerrado Patrocínio - UNICERP

Engenheiro Agrônomo (UNICERP). 

References

BORÉM, F. M.; REINATO, C. H. R.; ANDRADE, E. T. Secagem do café. In: BORÉM, F. M. (Ed.). Pós- -colheita do café. Lavras: UFLA, p. 205 – 240, 2008.

BRUNO, Paulo Roberto; MATIELLO, J. B. Cobertura de tela e lona, plásticos, para secagem de café em pequenas propriedades. 2017.

CONAB - COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. Acompanhamento da safra brasileira de café - safra 2021. v.8, n.1, 2021.

MARTINS, J. F.; VELOSO, D. C. Avaliação da eficiência de diferentes tipos de secagem em variedades de café. 2019.

REINATO, C. H. R., BORÉM, F. M., SILVA, P. J. D., OLIVEIRA, E. C.. Influência da secagem, em diferentes tipos de terreiro, sobre a qualidade do café ao longo do armazenamento. Coffee Science, Lavras, v. 2, n. 1, p. 48-60, jan./jun. 2007.

REINATO, C. H. R., BOREM, F. M., CIRILLO, M. Â., OLIVEIRA, E. C.. Qualidade do café secado em terreiros com diferentes pavimentações e espessuras de camada. Coffee Science, Lavras, v. 7, n. 3, p. 223-237, set./dez. 2012.

SANTOS, O. L., REINATO, C. H. R., JUNQUEIRA, J. D., FRANCO, E. L., SOUZA, C. W. A., REZENDE, A. N.. Custo-benefício da secagem de café em diferentes tipos de terreiro. Revista Agrogeoambiental, Pouso Alegre, v. 9, n.4, 2017.

Published

2022-05-04

How to Cite

Ferreira, J. B., Ferreira, T. S. ., Ferreira, M. S., & Rabelo, A. de F. (2022). [ID 33] MODEL OF LOW COST COFFE YARD. Journal Rumos Da Pesquisa Em Ciências Empresariais, Ciências Do Estado E Da Tecnologia, 1(6), 243–254. Retrieved from https://revistas.unicerp.edu.br/index.php/rumos/article/view/2525-278x-v1n6-1

Issue

Section

Artigos