[ID 47] LEVEL OF KNOWLEDGE OF PHYSICAL EDUCATION PROFESSIONALS, WORKING IN BODYBUILDING ACADEMIES, ABOUT FOOD SUPPLEMENTS

Thaynara Rosane Araujo Braga, Ademilson Geraldo dos Santos, Ana Flávia Andalécio Couto da Silva

Authors

  • Thaynara Braga Centro Universitário do Cerrado Patrocínio - UNICERP
  • Ademilson Santos Centro Universitário do Cerrado Patrocínio - UNICERP
  • Ana Flávia Silva Centro Universitário do Cerrado Patrocínio - UNICERP https://orcid.org/0000-0001-6976-6483

Keywords:

Nutrition, fitness, prescription, Resistance training

Abstract

INTRODUCTION: In the present time, the cult of the perfect body has risen upwards, so places like gyms are in evidence. Concomitantly, alternatives to achieve bodily goals have drawn attention, such as food supplements. Its use and indication must be done by a nutritionist, but it is known that a large part of the population does not seek the correct professional guidance, and the professional who monitors them in the routine of gyms is often questioned on this issue.

OBJECTIVE: O evaluate the knowledge about dietary supplements of physical education professionals working in weight training rooms.

METHODS: Cross-sectional study, sample composed of physical education professionals who worked in bodybuilding gyms in the city of Patrocínio-MG. For data collection, a questionnaire was developed, based on the available scientific literature. Where specific contents of food supplements were analyzed as composition and indication. Data were analyzed in the SPSS program and descriptive analysis of the data was performed.

RESULTS: It was found that 84.6% of the professionals indicate supplementation, use them and read their labels, but 53.8% made a mistake in the composition of the BCAA, 92.4% do not have knowledge of the technical nomenclature of the caffeine and 77% do not know the effectiveness of creatine and caffeine for training or the correct classification of glutamine.

CONCLUSION: Therefore, this study concludes that the PEF do not demonstrate adequate knowledge about AS, however they use them and carry out the indication and prescription to their students.

References

ALMEIDA, C. DE et al. Avaliação do conhecimento sobre nutrição esportiva, uso e indicação de suplementos alimentares por educadores físicos nas academias de Passo Fundo/RS. RBNE - Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, v. 3, n. 15, 2009.

ALU&IACUTE et al. Conhecimentos acerca da alimentação saudável e consumo de suplementos alimentares por atletas de jiu-jitsu de uma academia de Montes Claros-MG. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, v. 13, n. 80, p. 468–475, 1 jul. 2019.

ARAÚJO, A. C. M. DE; SOARES, Y. DE N. G. Perfil de utilização de repositores protéicos nas academias de Belém, Pará. Revista de Nutrição, v. 12, n. 1, p. 81–89, abr. 1999.

BENVENUTO, H. D.; VIVIAN, T. A. B.; MARQUES, L. Motivos para consumo de suplementos nutricionais por frequentadores de academias de ginástica. RBNE - Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, v. 11, n. 65, p. 577–583, 8 set. 2017.

BRASIL. Lei no 9.696, de 1 de setembro de 1998. Conselho Federal e Conselhos Regionais de Educação Física. Disponível em: <http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/l9696.htm>. Acesso em: 23 jun. 2020.

BRASIL. Lei n° 8.234, de 17 de setembro de 1991. Conselho Federal de Nutricionistas. Disponível em: <https://www.cfn.org.br/wp-content/uploads/resolucoes/Res_390_2006.htm>. Acesso em: 23 jun. 2020.

COBRA, N. Atividade física é qualidade de vida. Isto É, Gente, Rio de Janeiro, n.189, p.79, mar.,2003.

COLARES, L. G. T.; SOARES, E. A. Estudo dietético de atletas competitivos de handebol do Rio de Janeiro. Revista de Nutrição da PUCCAMP, v. 9, n. 2, p. 178-204, 1996.

COSTILL, D. L. Nutrição: a base para o desempenho humano. In: McARDLE, W. D.; KATCH, F. I.; KATCH, V. L. Fisiologia do exercício. 5 ed. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 2003. p. 3-106.

FAYH, A. P. T. et al. Consumo de suplementos nutricionais por frequentadores de academias da cidade de Porto Alegre. Revista Brasileira de Ciências do Esporte, v. 35, n. 1, p. 27–37, mar. 2013.

FÍSICA, R. E. N. DE E. Perfil dos usuários de suplementos alimentares praticantes de musculação. Revista Eletrônica Nacional de Educação Física, v. 7, n. 10, p. 25–32, 2017.

KENSKI, V. M. O impacto da mídia e das novas tecnologias de comunicação na Educação Física. Motriz. Journal of Physical Education. UNESP, p. 129–133, 1995.

MAGGIO, M. V.; ZANON, S. Consumo e indicação de suplementos alimentares por acadêmicos e profissionais de Educação Física de Ijuí-RS. RBNE - Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, v. 11, n. 68, p. 954–962, 2017.

MARCHIORO, E. M.; benetti, f. Consumo de suplementos nutricionais por praticantes de musculação em academias do município de Tenente Portela-RS. p., v. 9, n. 49, p. 13, 2015.

MARINI, J. A. G.; FERRAZ, B. DE O.; FERREIRA, L. Identificação do consumo de suplementos nutricionais em praticantes de exercícios físicos nas academias da cidade de viradouro - São Paulo. ISSN, p. 18, 2018.

MEDEIROS, A. DE D.; DARONCO, L. S. E.; BALSAN, L. A. G. Uso de suplementos por praticantes de musculação em academias. p., v. 13, n. 80, p. 8, 2017.

NABUCO, H. C. G.; RODRIGUES, V. B.; RAVAGNANI, C. DE F. C. Fatores associados ao uso de suplementos alimentares entre atletas: revisão sistemática. Revista Brasileira de Medicina do Esporte, v. 22, n. 5, p. 412–419, out. 2016.

NASCIMENTO, M. V. S. DO et al. Conhecimento em nutrição de instrutores de musculação do município de Aracaju-SE. Revista Brasileira de Ciências do Esporte, v. 35, n. 4, p. 1051–1070, dez. 2013.

NETO, J. B. Perfil profissional de personal trainers que atuam na área de musculação na cidade de Gurupi-TO. REVISTA CEREUS, v. 3, n. 1, 27 jun. 2011.

NUNES, L. H. L.; GONÇALVES, A. Consumo e nível de conhecimento sobre recursos ergogênicos entre estudantes de educação física. RBNE - Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, v. 11, n. 67, p. 875–883, 2017.

OLIVEIRA, J. C.; RODRIGUES, A. M. S. Fatores intervenientes no ganho da massa muscular (1) - hipertrofia - Docsity. Disponível em: <https://www.docsity.com/pt/fatores-intervenientes-no-ganho-da-massa-muscular-1/4851130/>. Acesso em: 10 ago. 2021.

PELLEGRINI, A. R.; CORRÊA, F. S. N.; BARBOSA, M. R. Consumo de suplementos nutricionais por praticantes de musculação da cidade de São Carlos-SP. p., v. 11, n. 61, p. 15, 2012.

QUEZIA DAMARIS JONES SEVERINO VASCONCELOS; BACHUR, T. P. R.; GISLEI FROTA ARAGÃO. Whey Protein: Composição, Usos E Benefícios – Uma Revisão Narrativa / Whey Protein: Composition, Use And Benefits – A Narrative Review. 28 jan. 2018.

SABA, F. K. F.; BARBANTI, V. J. Determinantes da prática de exercício físico em academias de ginástica. 1999.

SANTOS, E. A. DOS; PEREIRA, F. B. Conhecimento sobre suplementos alimentares entre praticantes de exercício físico. RBNE - Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, v. 11, n. 62, p. 134–140, 12 fev. 2017.

SCHNEIDER, C. et al. Consumo de suplementos nutricionais por praticantes de exercício físico em academias de musculação de Balneário Camboriú – SC. ISSN, v. 2, n. 11, p. 16, 2008.

SILVA, A. C. G. D.; JUNIOR, O. M. R. Riscos e benefícios no uso de suplementos nutricionais na atividade física/ Risks and benefits in the use of nutritional supplements in physical activity. Brazilian Journal of Development, v. 6, n. 12, p. 96770–96784, 10 dez. 2020.

SILVA, J. S. I. DA et al. Conhecimento sobre suplementos alimentares e recursos ergogênicos em profissionais de Educação Física das academias da cidade de Ubá-MG. RBNE - Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, v. 11, n. 66, p. 734–742, 26 nov. 2017.

SILVA, K. P. Nutrição Esportiva: avaliação do consumo alimentar e do uso de suplementação por atletas em um instituto de atletismo em Foz do Iguaçu/PR. Biblioteca Digital de TCC - UniAmérica, p. 1–15, 2018.

SILVA, R. P. DE Q. C.; VARGAS, V. DOS S.; LOPES, W. C. Consumo de suplementos alimentares por praticantes de atividade física em academias. Revista Brasileira de Nutriçao Esportiva, v. 11, n. 65, p. 584–592, 2017.

WILLIAMS, M. Dietary Supplements and Sports Performance: Amino Acids. Journal of the International Society of Sports Nutrition, v. 2, n. 2, p. 63, 1 dez. 2005.

Published

2022-03-28

How to Cite

Braga, T., Santos, A. . ., & Silva, A. F. (2022). [ID 47] LEVEL OF KNOWLEDGE OF PHYSICAL EDUCATION PROFESSIONALS, WORKING IN BODYBUILDING ACADEMIES, ABOUT FOOD SUPPLEMENTS: Thaynara Rosane Araujo Braga, Ademilson Geraldo dos Santos, Ana Flávia Andalécio Couto da Silva. Revista Vitae Educação, Saúde & Meio Ambiente, 2(10), 358–370. Retrieved from https://revistas.unicerp.edu.br/index.php/vitae/article/view/2525-2771-v2n10-2

Issue

Section

Artigos