[ID 205] ANÁLISE DO CONSUMO DE CARNE SUÍNA NO MUNICÍPIO DE PATROCÍNIO-MG
DOI:
https://doi.org/10.17648/vitae.v1i14.205Keywords:
Consumer, Habits, SwineAbstract
INTRODUCTION: With a decrease in the use of pig fat in recent years, the breeding system has undergone a process of technology and production intensification. Currently, Brazil is the fourth largest producer of pork, but Brazilian consumption is still small compared to beef and chicken. Reduced demand may be associated with issues of habits and preferences, as well as the spread of misinformation.
OBJECTIVE: To analyze the characteristics and preferences of pork consumers in the city of Patrocínio-MG, and the reasons for a reduced consumption of this animal protein.
MATERIAL AND METHODS: Descriptive study, based on field research, with a quantitative approach. Residents of the municipality between 18 and 70 years of age participated in the study. A questionnaire with 7 multiple-choice questions about socioeconomic and specific information about pork consumption was applied.
RESULTS: 400 people participated in the survey. Being 236 female (59%) and 164 male (41%). The predominant age group was 18 to 30 years old (57.25%). The monthly family income was 3 to 4 minimum wages (38.50%). Pork is the third most consumed meat in the region (13%), 93% of participants consume it, with a higher frequency of consumption of 1 to 2 times a week (51%). The main reasons for reduced consumption are because they do not like the taste (13.8%) and because they consider fatty meat (11.8%).
CONCLUSION: Consumers in the municipality of Patrocínio-MG do not have a preference for pork, and the main reasons that prevent them from consuming it are based on myths that do not match the characteristics of the meat and modern breeding models.
References
ABCS - Associação Brasileira dos Criadores de Suínos. A História dos Suínos. 2018.
Disponível em: < http://www.abcs.org.br/producao/genetica/175-historia-dos-suinos>. Acesso
em 15 de jul. de 2023.
ABPA - Associação Brasileira de Proteína Animal. Relatório anual. 2021. Disponível em: <https://abpabr.org/wpcontent/uploads/2021/04/ABPA_Relatorio_Anual_2021_web.pdf >
Acesso em: 18 de jul. de 2023.
FARIA, I. G.; FERREIRA, J. M.; GARCIA, S. K. Mercado consumidor de carne suína e derivados em Belo Horizonte. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 58, n. 2, p. 251-256, 2006. Disponível em: <https://www.scielo.br/j/abmvz/a/pKWvLtCVpDdTkt36THmRm4j/#>. Acesso em: 27 set. 2023.
IBGE – Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Banco de dados. 2022. Disponível em: < https://sidra.ibge.gov.br/home/abate/brasil > Acesso em: 06 de set. de 2022.
MARÇAL, D. A.; ABREU, R. C.; CHEUNG, T. L.; KIEFER, C. Consumo da carne suína no brasil: Aspectos simbólicos como determinantes dos comportamentos. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, Maringá, v. 9, n. 4, p. 989–1005, 2016. Disponível em: <https://periodicos.unicesumar.edu.br/index.php/rama/article/view/3743>. Acesso em: 25 ago. 2023.
MOURA, L.B.; RIBEIRO, L.F. Mitos e verdades sobre a carne suína. GETEC – Gestão, Tecnologia e Ciências, Monte Carmelo, v.10, .29, p.113-121. 2021.
ROPPA, L. Carne suína: mitos e verdades. 2006. Disponível em: < https://docplayer.com.br/4610787-Carne-suina-mitos-e-verdades.html>. Acesso em: 21 de jul. de 2022.
ROPPA, L. Panorama da Produção de Suínos no Brasil e no Mundo. Produção de
Suínos: Teoria e Prática. ABCS - Associação Brasileira dos Criadores de Suínos. Brasília, p.
-29, 2014.
SOUZA, C. C.; GABRIEL, R.; REIS NETO, J. F.; FRAINER, D. M. A percepção de compradores sobre a qualidade da carne suína in natura no mercado varejista de Campo Grande (MS). Extensão Rural, Santa Maria, v. 23, n. 3, jul./set. 2016. Disponível em: <https://periodicos.ufsm.br/extensaorural/article/view/21488>. Acesso em: 25 ago. 2023.
SOUZA, M.C.M.; PALENCIA, J.Y.P.; LEMES, M.A.G.; GONÇALVES, A.C.S.; PIZA, P.C. e FONSECA, L.S. Consumo de carne suína e derivados pela população de Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, Curitiba, v.4, n.3, p. 4436-4449. 2021.
USDA, FAS. Pecuária e Aves: Mercados e Comércio Mundiais. Departamento de Agricultura dos Estados Unidos. Serviço de Agricultura Estrangeira, 2021. Disponível em: < https://apps.fas.usda.gov/psdonline/app/index.html#/app/downloads>. Acesso em 26 de jul. de 2023.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Vitae Educação, Saúde & Meio Ambiente
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Todos os direitos autorais dos artigos publicados pertencem à Revista Vitae - Educação, Saúde & Meio Ambiente do UNICERP.
Os trabalho são originais e não estão disponíveis em outras publicações, quer seja no formato impresso ou no eletrônico.
A Revista se reserva o direito de efetuar nos originais alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical com vistas a manter o padrão culto da língua, respeitando, contudo, o estilo dos autores e que os originais não serão devolvidos aos autores.
Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).